5 razloga za koristiti Bootstrap

| 25.04.2020.

Dizajneri ne trebaju kodirati, ali bi definitivno trebali znati kako kodirati statičke web stranice. Kada sam ja počeo kodirati web stranice, uvijek sam to htio odraditi što brže sa što čišćim kodom.

U početku sam pisao gomilu koda koji je bio neuredan, previše dugačak i težak za takvu veličinu projekta. Kada su mobilni uređaji došli na tržište, bilo je teško održavati takvu količinu koda i prilikom toga paziti da bude što kraći i što lakši. Svi ti mobilni uvijeti zahtjevali su dodatnu količinu koda. Idući korak mi je bio kreirati predložak koda koji bi koristio osim CSS Reseta. Kreirao sam neku vrstu osobnog frameworka koji sam koristio kako bi ubrzao proces i učinuio kod što čišćim. Sve je odlično radilo, osim činjenice da je moj framework trebalo održavati prilikom razvoja tehnologije.

Tada sam upoznao Bootstrap. Tada sam upoznao i ostale frameworke, ali sam nastavio raditi s prvom ljubavi. Bootstrap je besplatan i jednostavan za korištenje. Ako je vjerovati statistikama, to je najpopularniji HTML, CSS i JavaScript framework. Za razvoj mobilnih web stanica zaslužan je za veliku uštedu vremena. Htio bi s vama podijeliti što volim kod Bootstrapa. To je samo moje mišljenje, tako da slobodno podijelite svoje samnom.

1. Jednostavan za korištenje

Najvažnije je što je jednostavan za korištenje. To ne znači da susjedov mali to može, nego da ako radiš s CSS-om, definitvno će biti vjetar u leđa. Svatko s osnovnim poznavanjem HTML-a i CSS-a može početi koristiti Bootstrap. Dokumentacija je odlična, tako da sve što trebate znati je unutra, uključujuči radne primjere.

2. Grid

Građen je na gridu od 12 kolona prilagodljivog dizajna. Možete koristiti svaku kolonu zasebno ili ih grupirati kako bi dobili šire kolone. Jedini limit je da broj kolona u retku ne prelazi 12. Ovisno o širini ekrana, te kolone će se presložiti kako bi savršeno popunile prostor. Postoje predefinirane točke preslagivanja sadržaja ovisno o širini ekrana (veliki, srednji, mali i ekstra mali). Iako, ja koristim dodatne točke preslagivanja za jako velike i za jako male ekrane kako bi korisnicima isporučili najbolje iskustvo - dodatno zadovoljstvo.

3. Predefinirani stilovi i komponente

Vrijeme je novac i Bootstrap sigurno to zna. Zato postoje bazni stilovi za osnovne HTML elemente. Tako da čak i Back-end developeri mogu kreirati upotrebljivo korisničko sučelje u kratkom vremenu. Također, tu su i mnoge stilizirane komponente kao npr. navigacije, slideri, skočni prozori itd. Ja osobno koristim prilagođeni Bootstrap—samo grid kako bi imao potpunu kontrolu nad stilovima, ali malo pomoći nikad ne škodi.

4. Konstantno se nadograđuje

Jedan od važnijih razloga je to što nadogradnje izlaze konstantno. Ako naiđe neki problem kod Bootstrapa, njegov tim odmah kreće na rješavanje problema. Tako da se ne trebate brinuti oko kompatibilnosti.

5. Konzistnetnost

Svijet u kojem dizajneri i developeri radne na istom projektu i još uvijek imaju zajednički jezik gdje mogu na jednostavan način komunicirati.

Ista stvar je i kod web preglednika. S obzirom na to da je framework unificiran, ne treba se brinuti oko kompatibilnosti preglednika. Jednaki rezultati se dobiju kod svih većih preglednika.

Nije li to super?!

Ne trudim se nagovoriti vas ni na što niti vam prodati nešto. Možete probati i druge frameworke ili čak kreirati svoj (molim vas učinite to, uvijek se veselim novitetima). Sve što može ubrzati proces rada je super, a ova stvarčica to radi dosta dobro. Zato kreirajte dobre stvari i podijelite ih s ostalima—to i je čarolija ove struke.

Više priča ispod

Natrag